top of page
Search
Writer's pictureEmese Szitta

gyakorlás

Régóta készült az emesealma.hu, így volt időm rá, hogy alaposan túlmisztifikáljam ezt az egész honlap-témát. A leendő blogbejegyzések ötletei és vázlatai a naplómban, cetliken, egy papírzsebkendőn és a telefonom jegyzetei közt várnak a sorukra. Azt gondoltam, biztos valami nagyon extrával lépek majd be a blogolók közé. De az utóbbi napokban annyira megtalált egy halálosan egyszerű igazság, hogy el sem tudom képzelni, hogy most másról írjak.

Edith Eva Eger Döntés című könyve talán egy éve került a kezembe, Annamari barátnőm jóvoltából. Az én életemre nagyon nagy hatása volt, stabilabb, rugalmasabb, hálásabb lettem a mindennapokban. Az életbe vetett bizalmat a zsigereimben érzem és a döntés szabadságával sokkal több esetben vagyok képes élni, mint korábban. Ha tehetitek, olvassátok el Ti is ezt a könyvet!


De hogyan kapcsolódik mindez a gyakorláshoz?

Szerettem volna az egyik húgomnak egy jó ajándékot adni a születésnapjára, ezért a könyvesboltban egyből a Döntést kerestem. Ekkor láttam meg a szerző másik könyvet a polcon, melynek címe: Az Ajándék. Épp csak beleolvastam és azonnal meg is vettem, természetesen a testvéri szeretettől hajtva, vagyis hogy én magam kölcsönkérhessem majd a húgomtól. :D



A cím pontosan fedi a tartalmat, az írónő 12, az életünket jobbá tévő esszenciális gondolattal ajándékozta meg olvasóit. Ezek közül szeretnék egyet-egyet kiragadni és írni róla, amelyik épp megtalál, foglalkoztat, vezet a jelen pillanatban.

Az egyik ilyen a gyakorlás. Egész pontosan az, hogy:


"Bármit gyakorolsz, jobb leszel benne."

Nincs benne semmi misztikum és bonyodalom, nem kell "spiri"-nek lenni ahhoz, hogy be tudjuk fogadni es nagyon igaz. Az is lehet, hogy első olvasásra teljesen kézenfekvőnek tűnik. De vajon tudatosítjuk-e magunkban, hogy ez így van? Számolunk-e azzal, hogy ha naponta azt gyakoroljuk, hogy mondjuk bűnbakot keresünk, magunkban mérgelődünk, nem vesszük figyelembe a saját igényeinket, nem élünk egészségesebben, testünk megbetegedése árán is széthajtjuk magunkat a munkahelyen és még sorolhatnám a végtelenségig, azzal azt érjük el, hogy napról napra rutinosabban, profibban tegyük mindezt?!


Ki mit gyakorol?

Ha én magam visszatekintek a múltba, azt látom, hogy voltak olyan, negatív hatást keltő gondolataim és cselekedeteim, amelyek mellett naponta letettem a voksomat. Mondván, hogy nem tudok másképp tenni. Pedig sok minden a kezünkben van. Ami pedig nincs, azt is megélhetjük így vagy úgy. A megélés milyenségén tudunk dolgozni, lehetőségünk van akarni, hogy az egész-ség, a nyugalom irányába fordítsuk a lelkünket és a testünket is.

A gyakorlás szó vonatkozhat valamilyen kreatív tevékenységre - írás, rajzolás, zenélés, stb. -, vagy bármilyen sportra is. Leginkább ilyen kontextusban ismerjük ezt a szót. Hisz még az óra címe is ez volt sokszor az általános iskolában: "Gyakorlás".

Van tehát miből konstruálnunk, hogy értelmezzük, befogadjuk az információt, amit ez a szó takar és a mintaátíráshoz, hiedelmeinkből fakadó szokásaink átalakításához is segítségül hívhatjuk. Legyen a cél minél pontosabb es egyre jobban fog menni; ha akarjuk, ha kitartunk, ha gyakorlunk!

Egyénenként, élethelyzetenként is változik, hogy ki mit tart ezek után gyakorlásra érdemesnek.


Én mostanában a következő célokat tűzöm ki magam elé:

  • Mindfulness gyakorlatok, amik a tisztánlátáshoz és a nyugalomhoz vezetnek. Dr. Daubner Béla online tanfolyamát végzem már jó ideje, szeretettel ajánlom Mindenkinek! drdaubnertanit.hu

  • Asszertív kommunikáció önmagam, a családom és a külvilág fele. Nem egyszerű, de egyre jobban megy! :)

  • Kiszolgáltatottság érzés helyett tudatosítani a döntési lehetőségemet a gondolataimról. Befolyásolhatom, mennyire vetem alá magam nekik és sokszor azt is, hogy merre menjenek. Ehhez kapcsolódóan a cselekedeteim elvégzése előtt igyekszem a gondolataimat letisztítani. Átalakítani az indulatot, sértettséget, felháborodást, látni azt, hogy mi az, ami rólam szól és mi az, ami a másikról. Mi az, ami méltó rá, hogy energiát tegyek bele, s mi az, ami nem.

  • Azt választani, ami jó nekem. (Félreértés ne essék, ez nem a "könnyebbik út" keresése vagy olyasmi, amivel másoknak ártok.)

  • Nem spórolni a kedves szavakkal és gesztusokkal.

  • Hallgatni. :)

  • Egészséges ételekkel táplálni a testemet, mozogni és szépen gondoskodni magamról egy "rossz" napon is.

Ismerős valamelyik? Gondolom, igen. Többnyire a coaching folyamatokban is hasonló témákat dolgozunk fel. Áldás, hogy láthatom a hozzám fordulók fejlődését, elszánt gyakorlásuk eredményét: a nyugalmat, a kiegyensúlyozottságot, az elégedettséget, a reményt.


182 views0 comments

Comentários


bottom of page